Европа

Управляващата партия в Хърватия победи на вота, но няма мнозинство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност печели най-много места в новия парламент на Хърватия, но няма да има мнозинство.

Тя ще има 60 депутати в 151-местния хърватския Сабор при обработени над 98 процента от избирателните секции по данни на Държавната избирателна комисия. На предишните парламентарни избори партията спечели 66 места.

Премиерът Андрей Пленкович обеща неуморна работа по съставяне на ново правителство.

 

Това, което е важно, е, че ХДО за трети пореден път спечели убедително парламентарните избори. От сутринта се захващаме с формирането на ново парламентарно мнозинство, за да съставим третото си правителство.

Андрей Пленкович – премиер на Хърватия и лидер на ХДО 

Според Пленкович, в интерес на държавата и икономиката е да се гарантира политическа стабилност, по-бързо формиране на мнозинство в парламента и съставяне на ново правителство.

Опозиционната Социалдемократическа партия и нейните коалиционни партньори получават 42 места в парламента. Лидерът Педжа Гърбин коментира, че две трети от гражданите са поискали промяна.

Националистическата партия Отечествено движение печели 14 мандата, дясната Мост – 11, а зелено-лявата платформа „Можем“ – 10 мандата.

Избирателната активност на вчерашните избори е била 62.19 процента.

Ако ХДО запази властта си, страната ще продължи прозападния си курс в подкрепа на Украйна във войната с Русия.