Европа

Противопоставяне между президента и премиера беляза парламентарните избори в Хърватия

От Euronews България Euronews България

Кампанията за парламентарните избори в Хърватия бе белязана от ожесточена размяна на реплики между президента и министър-председателя. 

Управляващият консервативен Хърватски демократичен съюз начело с досегашния министър-председател Андрей Пленкович ще се изправи срещу алианс от центристки и леви партии, неофициално воден от популисткия президент Зоран Миланович и неговата Социалдемократическа партия. Залогът за парламента е много голям - не само за самата страна, но и за Европа, която се бори с нестабилността, предизвикана от руската инвазия в Украйна. 

Ако Демократическият съюз остане на власт, страната ще запази относителна политическа стабилност и ще продължи прозападния курс в подкрепа на Украйна в борбата ѝ срещу Русия.

В страната президентът има предимно церемониална роля, докато министър-председателят упражнява по-голямата част от политическата власт.

 

Теми като икономика, сигурност, социални въпроси - те напълно изчезнаха от обществените дискусии. всичко се свежда само до това дали предпочиташ да имаш Пленкович или Миланович. За една страна, която няма голяма политическа култура и демократични традиции, това е крачка назад. Тези избори са лош експеримент. 

Зарко Пуховски, политически анализатор

След като президентът Миланович обяви изненадващата си кандидатура за министър-председател, той започна кампания от името на Социалдемократическата партия. 

Конституционният съд на страната, обаче, заяви, че този ход е противоконституционен. Президентът не може да се кандидатира за министър-председател, да участва в парламентарни избори или да агитира в полза на някоя партия, освен ако не подаде незабавно оставка. Миланович пренебрегна решението на съда и продължи кампанията си. 

Той обвини Пленкович и Демократическият Съюз в необуздана корупция и "масови кражби" на държавни средства. Пленкович отхвърли обвиненията.

 

Каква и кой е алтернативата? Алтернативата на тези избори не се води от тази формална опозиция. Напротив, тя се води от човек, който нарушава конституцията. Ние ще го победим убедително, както него, така и неговите поддръжници.

Андрей Пленкович, премиер на Хърватия и лидер на Демократическият Съюз

Повечето предизборни проучвания предричат сигурна победа на Демократическият Съюз, но без достатъчно места, за да управлява самостоятелно. По-малките партии могат да бъдат от ключово значение за победителите след изборите.