Европа

Опозиционната левица на Унгария призова за парламентарни избори

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Водещият кандидат на лявата опозиционна партия в Унгария ДеКа призова за предсрочни избори по време на откриването на съвместната опозиционна кампания в Будапеща. Според Клара Добрев, ако на 9 юни мнозинството от унгарския народ заяви, че не желае повече да бъде управлявано от режима на Орбан, опозицията ще се бори за предсрочни избори. В Унгария през юни ще се проведат не само европейски избори, но и общински вот.

Един от най-сигурните признаци за срутване на къща е, когато основите започнат да се пропукват. Точно това се случва с Фидес. Днес за огромното мнозинство от хората е просто срамно да подкрепят това правителство.

Клара Добрев, лидер на унгарската опозиционна листа за ЕП

Еврокомисарят по работни места и социални правa и водещ кандидат на Партията на европейските социалисти Николас Шмит също говори на събитието, като нарече управлението на Орбан безразсъдно, безотговорно и недемократично.

Откакто партията на Орбан дойде на власт, върховенството на закона постоянно се демонтира, а Орбан стъпка по стъпка превръща тази страна в система, която му дава абсолютна власт, а на неговите приятели - пълен достъп до публични ресурси и пари.

Николас Шмит, водещ кандидат за европейските избори - Партия на европейските социалисти (ПЕС)

Шмит подчерта, че посланието на социалдемократите към антидемократичните движения е, че няма да има нито сътрудничество, нито коалиция с Орбан, нито с крайната десница, тъй като за тях това е червената линия.

Рита Коня, Euronews