Европа

Унгария забранява продажбата на енергийни напитки на тийнейджърите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Унгарското правителство планира да забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години. Двама депутати предложиха инициативата миналата есен и оттогава водят преговори с медицински асоциации, тъй като все повече млади хора пият енергийни напитки въпреки предупрежденията върху кутийките. Експерти са категорични, че продуктите, съдържащи кофеин, таурин, карнитин и други стимуланти на централната нервна система, не са подходящи за развиващия се организъм.

В краткосрочен план свръхконсумацията може да доведе до неврологични, сърдечно-съдови, храносмилателни симптоми, диария, повръщане, гадене, припадъци – все симптоми на кофеинова токсичност. В дългосрочен план енергийното съдържание и съдържанието на захар са много вредни.

Каталин Хаваши – председател на Асоциацията на педиатрите

В САЩ броят на тийнейджърите, приети в спешни отделения след прекомерна консумация на енергийни напитки, се е увеличил един път и половина за една година. В Унгария проблемът не е толкова голям, но тревожните тенденции са налице.

Имам две малки деца, няма да им позволя да пият такива напитки. Макар че може би е добре да опитат, защото ако им забраним, те ще го искат още по-силно.

Млад баща

Преди месец парламентът на Румъния одобри закон, който забранява пиенето на енергийни напитки от непълнолетни лица.