Свят

Учени смятат, че съставка на енергийните напитки забавя стареенето

От Euronews България Euronews България
Aging Mice AP Снимка: AP

Учени са на път да направят мащабно научно откритие, което е свързано с борбата срещу стареенето. И това е популярната съставка в енергийните напитки - таурин . 

Тауринът е химично вещество, което спада към групата на аминокиселините. Той се среща естествено в храни, съдържащи протеини, като животинските продукти. Тауринът спомага за функционирането на клетките и за производството на енергия. Той поддържа здравето на митохондриите в клетките, които отговарят за зареждането на клетките с енергия. 

Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ правят експеримент като дават дневна доза таурин на мишки. Резултатите са публикувани в Journal of Science и показват, че продължителността на живота на мъжките мишки се е увеличила с 10%, докато при женските е нараснала с около 12%. 

"Изобилието на таурин намалява с възрастта и обръщането на този спад кара животните да живеят по-дълго и по-здравословно. В крайна сметка тези открития би трябвало да се отнасят и за хората", казва д-р Виджай Ядав, който ръководи изследователския екип в Медицинския център "Ървинг" в Колумбия.

Тауринът се среща естествено в човешкия организъм, но с напредването на възрастта нивата му естествено намаляват. Изследователите за пръв път забелязват таурина като потенциален катализатор на стареенето преди повече от десетилетие, когато установяват, че средният 60-годишен човек показва нива на таурин, измерващи едва една трета от тези, които могат да бъдат открити при 5-годишно дете.

Докато тестовете върху хора тепърва започват, изследователите от Колумбийския университет съветват хората да не увеличават активно количеството на таурин, за да се борят със стареенето, докато не научим повече. Необходимо е по-широко проучване, за да се определят плюсовете и минусите на високия прием на таурин.

В интервю за Би Би Си д-р Ядав отказва да разкрие дали самият той приема добавки с таурин, като казва:

"Нека изчакаме да приключат клиничните проучвания, преди да препоръчаме на широките слоеве от населението да отидат до рафта в магазина за хранителни стоки и да си купят таурин".