Европа

Опозицията в Унгария призова за оставка на Орбан заради корупция в съдебната система

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават антиправителствените протести в Унгария, след като опозиционерът и бивш съпруг на предходен министър на правосъдието Юдит Варга, Петер Магяр, публикува запис, в който твърди, че има корупция на високо равнище. Той организира демонстрация пред сградата на Главната прокуратура с хиляди участници.

Тази сутрин предадох на Главната прокуратура запис, в който се чува как тогавашният министър на правосъдието казва, че определени кръгове в правителството биха могли да се намесват в следствени документи и да манипулират работата на разследващите органи безнаказано, дори в тази сграда зад гърба ми.

Петер Магяр, бивш член на Фидес

Протестиращите се отправиха към парламента, а Магяр продължи речта си, като първо говори за това, с което министър-председателят НЕ се занимава, а след това говори за болните, здравните работници, учителите, учениците и малтретираните деца, отглеждани от държавата.

Петер Магяр поиска незабавната оставка на главния прокурор Петер Полт и неговите заместници, както и обективно разследване на случая с корупцията по високите етажи на властта, което според него ще бъде възможно само след напускането на Полт.

 

Рита Коня, Euronews