Европа

Орбан: Знаем през коя порта да минем и как да реорганизираме ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви пред тълпа от поддръжници, че националистическата консервативна политика на неговото правителство ще спечели тази година в Европа и извън нея. Това стана по време на честванията на националния празник на страната. Той изрази още увереност, че Доналд Тръмп ще спечели президентските избори в Съединените щати през ноември, а десните партии ще спечелят изборите за Европейски парламент през юни. Коментарите му са последният залп в словесната война с администрацията на Джо Байдън заради позицията на Унгария относно войната в Украйна. 

 

Ние знаем през коя порта да минем и как да реорганизираме Европейския съюз. Време е Съветът на викариите да трепери и в Брюксел. 

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Междувременно бившия член на Фидес Петер Магяр стартира нова политическа партия на собствен митинг, на който присъстваха десетки хиляди души в Будапеща. За разлика от премиера той призова за конструктивен диалог с Европейския съюз и заяви пред поддръжниците си, че създава движението "Вдигнете се, унгарци" за всички, на които им е писнало от грешките през последните три десетилетия след падането на комунизма.

По-късно вдовицата на Алексей Навални Юлия Навална нарече премиера на Унгария Виктор Орбан съучастник на руския президент Владимир Путин. Това стана по време на друг митинг, организиран от кмета на столицата Гергей Карачон. 

Това беше вълнуващ национален празник. Правителството иска да окупира Брюксел. Опозицията иска да окупира правителството. А също така имаме и нова партия.

Золтан Сипошеги, Euronews Унгария