Европа

Унгария ще одобри присъединяването на Швеция в НАТО през пролетта, обяви Орбан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Унгария ще ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО тази пролет. Това заяви премиера на страната Виктор Орбан в речта си относно състоянието на страната. Той допълни, че 20 години членство са научили Будапеща да не се осланя на Европейския съюз.

Херметично затворен зад черни кордони, елитът на Унгария се събра, за да чуе годишната реч на премиера Виктор Орбан за състоянието на страната. Те очакваха той да покаже нова посока след най-големия и болезнен скандал през последните 14 години на управление, предава Габор Танак от Euronews Унгария.

Орбан коментира и оставката на президента Каталин Новак. Той заяви, че този неин ход е правилен, но цялата ситуация е голяма загуба за страната. Решението на Новак да помилва мъж, осъден за педофилия, предизвика сериозен отзвук и протести в страната.

„Огромното мнозинство от унгарците не прие помилването, което тя даде. А най-красивата и най-трудната задача на президента е да запази националното единство“, заяви унгарският премиер.

Орбан отново обрисува Унгария като успешна, динамична страна с големи планове, спъвани единствено от лошите решения на ЕС и от опозицията, която предава унгарската кауза.