Свят

Рекорден брой държави в НАТО ще отделят поне 2% от БВП за отбрана през 2024 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

18 държави членки на НАТО ще отделят 2% от своя брутен вътрешен продукт за отбрана тази година. Това обяви генералният секретар на Алианса преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел. Йенс Столтенберг обясни, че за 2023 г финансовите усилия са се увеличили с 11 на сто сред европейските съюзници и Канада.

Европейските съюзници харчат повече. Въпреки това, някои все още трябва да извървят своя път, защото на срещата на върха се съгласихме, че всички съюзници трябва да инвестират 2 процента и това е минимумът.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Бюджетите за отбрана са във фокуса на вниманието след предупреждението, отправено от Доналд Тръмп. Вероятният кандидат на републиканците за президентските избори в САЩ заплашва да не оказва военна помощ на съюзници, които не достигнат прага от 2% разходи за отбрана. Но генералният секретар на Алианса бе категоричен:

Всяко внушение, че не стоим един зад друг и че няма да се защитаваме взаимно подкопава общата ни сигурност и повишава рисковете. Затова е толкова важно, както в действията си, така и в думите, да заявим ясно, че стоим зад ангажимента на НАТО да защитава всички съюзници.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО

Според някои анализатори, коментарите на Тръмп биха били опасни, ако той беше в Белия дом. Същите експерти подчертават обаче, че не тези заплахи от негова страна са тласнали европейците да отделят повече средства за отбраната и сигурността си.

„Разходите на съюзниците от НАТО се увеличиха драстично. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди две години няма съмнение, че основната мотивация е да се отговори на президента Путин, а не на президента Тръмп“, коментира Михал Барановски – директор на Варшавския офис на Германски фонд Маршал.

Американското законодателство забранява на всеки президент да изтегля страната от НАТО без одобрението на Сената или специален акт на Конгреса. Но възможното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом тревожи някои съюзници, тъй като САЩ играят водеща роля в Организацията на северноатлантическия договор.