Свят

Тръмп за съюзниците от НАТО: „Ако не платите, бих насърчил Русия да прави каквото си поиска“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Водещият кандидат за президентските избори на Републиканската партия Доналд Тръмп каза пред поддръжниците си в Южна Каролина, че казал на лидер на страна от НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, тойби насърчилРусия „да прави каквото си поиска“.

Ройтерс съобщи реакцията на Белия дом, според който подобни думи са "ужасяващи и необмислени".

 

Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска."

Доналд Тръмп – президент на САЩ (2017-2021 г.)

В качеството си на президент Тръмп неведнъж е заявявал, че САЩ могат да се оттеглят от НАТО. Той настояваше, че Америка е принудена да плаща твърде голям дял от бюджета на Алианса.

Както отбелязва Си Ен Ен, през годините Тръмп неправилно е характеризирал системата за финансиране на НАТО. Членовете на Алианса трябва да се стремят да изразходват минимум 2% от БВП за военни разходи, а повечето държави не постигат тази цел. Въпреки това 2% се считат само за насока и няма "сметки", които някоя от членките на алианса да не плаща.

Белият дом отхвърли тези коментари. "Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено – това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят Андрю Бейтс.