Свят

Първичните избори в САЩ: Защо Хейли и Тръмп ще участват в различни бюлетини?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

45-ят президент на Съединените щати Доналд Тръмп и бившият посланик на ООН Ники Хейли ще се състезават в различни избори в Невада за президентската номинация на републиканците. Тъй като двамата кандидати няма да се изправят един срещу друг, най-голямата конкуренция на Хейли в първичните избори е опцията "не подкрепям никого" в дъното на бюлетината. Хейли ще участва в първичните избори на 6 февруари, които държавният секретар на Невада е длъжен да проведе. Тръмп от своя страна ще се кандидатира на събранията на 8 февруари, провеждани от щатската Републиканска партия. Според тяхно решение, само на партийни събрания ще се зачитат резултатите от вота. Регистрираните републикански гласоподаватели в Невада могат да гласуват и в двата дни, а видни поддръжници на Тръмп планират да подкрепят бившия президент, така че той да получи 26-те делегати на щата, като в същото време предотвратят символичната победа на Хейли.

Тъй като имаме затворени първични избори, знаем, че сред тях ще има голяма подкрепа за Доналд Тръмп. Много е вероятно и опцията "не подкрепям никого" да получи доста гласове.

Сандра Косгроув, изпълнителен директор на Vote Nevada

Няколко от опонентите на Тръмп отказаха да се кандидатират в събранията, осмивайки промените като несправедливи. Така той ще бъде единственият основен кандидат в бюлетината на 8 февруари. Хейли ще участва в санкционираните от щата първични избори два дни преди това, но тези избори всъщност няма да се броят за републиканските делегати.

„Ако Хейли спечели първичните избори, тя по същество получава медийното внимание, че технически е спечелила първичната надпревара тук, в Невада. В момента тя е единственият основен активен кандидат в тази избирателна листа. Така че по същество тя очаква а да спечели“, смята Гейб Стърн от Associated Press.

През 2021 г. демократите, които контролираха щатското правителство, приеха закон, според който щатът трябва да проведе първични избори за президент. Изборите в Невада са едни от най-експанзивните в страната, с универсална система за гласуване по пощата, която се изпраща на всеки регистриран избирател, освен ако той не се откаже.