Европа

Унгария е гарантирала пред САЩ, че ще подкрепи влизането на Швеция в НАТО

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Унгария е дала гаранции на Съединените щати, че ще ратифицира влизането на Швеция в НАТО. Това заяви пред Euronews американският посланик в Алианса, Джулиан Смит.

„Имаме уверението на Унгария, че ще го направят. Унгарците разбират. Премиерът Орбан разбира, че с Швеция ще бъдем по-силни. Това е от полза и за Швеция, и за доброто на НАТО“, каза Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО.

Това е важен ход за Путин и ще му даде знак, че е сгрешил. Мислеше си, че НАТО ще има слаба реакция след инвазията в Украйна. Но Алиансът е по-силен и по-обединен от всякога.

Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО

Посланикът увери още, че САЩ ще продължат подкрепата за европейските съюзници въпреки опасенията, че, ако Доналд Тръмп отново стане президент, страната ще напусне Алианса.

Този месец френският еврокомисар Тиери Бретон съобщи, че през 2020 г. Тръмп предупредил Урсула фон дер Лайен, че Вашингтон няма да помогне на Европа в случай на атака.

Винаги има разлика между това, което кандидатите казват по време на кампанията, и това, което всъщност се случва, когато станат лидери и получат конкретна позиция, за която са се кандидатирали.

Джулиан Смит, посланик на САЩ в НАТО

„Мисля, че на този етап е рано да се правят заключения. Нека първо и преди всичко да разберем кой ще спечели изборите в САЩ и тогава ще видим“, коментира Смит.

Той посочи, че неин основен приоритет е да гарантира, че съюзниците в НАТО ще подкрепят Украйна, както и че Алиансът ще продължи да поддържа сигурността на източния фланг.