Европа

Петър Колев: Гласовете на албанците ще са ключови на втория тур за президент в РСМ

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Очакваше се, че кандидатът за президент на ВМРО-ДПМНЕ ще има солидна преднина на първия тур, но чак такава голяма разлика не се предвиждаше. Явно в опозицията има пълна мобилизация. Мисля, че ВМРО-ДПМНЕ постигна максимума – около 360 хиляди гласа.“

Това коментира в студиото на Euronews Primetime журналистът и бивш ръководител на Гражданския демократичен съюз в Република Северна Македония (РСМ) Петър Колев.

Теоретично е възможно настоящият президент и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски да обърне резултата във втория тур, но разликата е доста сериозна, посочи Колев.

Ключов фактор за това кой ще бъде следващият президент на РС Македония ще изиграят гласовете на албанците.

Петър Колев, политик от Република Северна Македония

Коалиционният капацитет на ВМРО-ДПМНЕ и на този кандидат за президент е изключително ограничен. Тяхната позиция за прекратяването на говорите с България и Гърция стеснява възможния политически маньовър, но това не означава, че не могат да се разберат задкулисно (с партиите от албанския блок – бел. ред.)“, коментира Колев.

Настоящият президент Стево Пендаровски също не пестеше антибългаризъм в предизборната кампания, отбеляза журналистът.

Тази предизборна кампания не беше посветена на бъдещето на РС Македония, а беше изпълнена с опасен антибългаризъм, с един откровен език на омразата към България и българите в РС Македония.

Петър Колев, политик от Република Северна Македония

„Скопие осъмна с транспаранти, че вписването на българите в Конституцията е предателство. Управляващата партия създаде предизборни клипове, в които футболист, облечен с фланелка в цветовете на българското знаме, спъва македонския играч. През цялото време се търсеше една позиция на агресия и омраза, което продължава вече 100 години“, посочи Колев.

По неговите думи „разни хитреци в България“ се опитват да заблуждават обществото, че имало разлика между македонските политици по отношение на антибългарската политика.

Антибългарският македонизъм е държавна идеология“, подчерта Колев. Според него всички партии, без тези от албанския блок, са доказали своя антибългаризъм в предизборната кампания, което до голяма степен е равносилно и на антиевропейско говорене.

„На следващите парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ ще победи, но дали ще успее да състави правителство и да направи парламентарно мнозинство е въпрос с повишена трудност. Дълбоко се съмнявам, че ако ВМРО-ДПМНЕ продължи с тази реторика и отричането на договорите с България и Гърция, би могла да намери съюзници в албанския сектор“, прогнозира журналистът.

Той обаче не изключи възможността след евентуална победа на парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ да измени позицията си относно вписването на българите в Конституцията, защото, по неговите думи, лицемерието не е чуждо на тази партия, най-малкото заради това, че носи името на българска революционна организация, а същевременно провежда просръбска и антибългарска политика в Македония.

Колев коментира и искането на албанските партии в РСМ президентът на страната да бъде избиран от парламента, а не чрез пряко гласуване от гражданите:

Докато нашите заблудени братя покрай Вардар се бият с корените си, с дядовците си българи по сънищата и в реалността, ще осъмнат с президент, който е етнически албанец“, заяви той.

 

Целия разговор вижте във видеото.