Европа

Камерън в Киев: Великобритания увери Украйна в своята трайна подкрепа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Външният министър на Великобритания Дейвид Камерън увери Украйна в подкрепата на своята страна по време на посещението си в Киев. Той каза, че Лондон е предоставил "най-голямото количество военно оборудване" на защитаващата се страна.

Обединеното кралство отново е водещо в начина, по който подкрепяме Украйна. Министър-председателят обяви, че ще даваме по 3 милиарда паунда в помощи всяка година, докато има нужда. Ние изпразнихме всичко, което можем, по отношение даряване на оборудване. Част от това оборудване, което е най-голямото до момента, пристигна в четвъртък в Украйна.

Дейвид Камерън – министър на външните работи на Великобритания

Камерън разгледа изложба на унищожена руска бойна техника пред катедралата "Свети Михаил" в Киев, а после разговаря със своя колега Дмитро Кулеба.

„По отношение на действията на украинците, според нас, това е тяхно право как да използват оръжията. Те защитават страната си, те бяха незаконно нападнати от Путин и трябва да предприемат тези стъпки. Украйна има пълното право да отговори на Русия, ако Русия нанася удари вътре на нейна територия“, каза Камерън.

Подкрепата на Обединеното кралство идва в момент, в който Украйна се бори да удържи настъпващите руски войски на фронта в Донбас.