Европа

Зеленски: Работим по 7 нови споразумения за сигурността, включително със САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна работи върху множество нови споразумения за сигурност със своите съюзници, включително такова със Съединените щати.

Подготвяме 7 нови документа за сигурността на нашата страна – двустранни споразумения за сигурност, включително такова със Съединените щати – оръжия, финанси, политическо сътрудничество. Вече имаме предварителни текстове на някои от тези споразумения.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Освен това Киев продължава подготовката на международната среща на върха за мир, която ще се проведе в Швейцария през юни. Със страната домакин се работи, за да се осигури присъствието на възможно най-много лидери и организации, допълни Зеленски.

Междувренно стана ясно, че той е уволнил висш служител в Службата за сигурност на Украйна, съобщава ДПА. Става дума за Иля Витюк, за чиято съпруга бе съобщено от украински медии, че е купила луксозен апартамент в центъра на Киев.

Зеленски обещава да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства. Доказателствата за успех в тази борба са предпоставка за стремежа на Украйна за членство в ЕС, отбелязва ДПА.

А град Одеса отново бе атакуван с балистични ракети от руснаците. Имало е няколко силни експлозии, съобщава се за ранени цивилни.