Европа

Киев "частично преустановява" задълженията си по Европейската харта за правата на човека

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Киев официално уведоми Съвета на Европа, че Украйна „частично преустановява“ изпълнението на задълженията си в рамките на Европейската харта за правата на човека. По силата на военното положение в страната няколко члена от Конституцията са частично суспендирани - както е позволено от чл. 15 от ЕКПЧ. Те се отнасят до неприкосновеността на жилището, тайната на кореспонденцията, ненамесата в личния живот, свободата на придвижване, словото, митингите. Тъй като военното положение влезе в сила в Украйна още в деня на пълномащабното руско нахлуване преди повече от две години, голяма част от ограниченията са свързани с приетия наскоро противоречив закон за наборната военна служба, който съдържа, наред с други неща, редица ограничения на правата на мъжете във военна възраст, които могат да се отклонят от наборната военна служба.

 

 

Всички мъже в наборна възраст, които по различни причини са решили да избягат от Украйна след 24 февруари 2022 г., са получили правен статут и социални придобивки в съответните държави само по една причина - украинското си гражданство. Те дължат всичко, което имат сега в тези държави, на този факт. Ако идваха от други държави, вероятно щяха да бъдат третирани по различен начин. Те не трябва да забравят, че дължат много на държавата Украйна.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Тъй като новият закон има за цел да донесе повече човешка сила в Украйна, която все още страда от липса на войници и военно оборудване, някои украински градове решават тези проблеми по свой начин. В град Ривне демонтиран съветски паметник ще бъде бракуван за средства за украинската армия. Метални скулптури от мемориала на войниците от Втората световна война ще бъдат продадени, за да се купят безпилотни самолети. Това е поредният паметник в града, който ще бъде демонтиран съгласно украинския закон за декомунизация. Каменната част обаче остава, тъй като градските власти казват, че планират да създадат мемориал на украинските войници от тази война.