Европа

Зеленски призова за евакуация на Донецка област

От Euronews България Euronews България

Украинският президент Володимир Зеленски издаде заповед за задължителна евакуация от Донецк, където се водят ожесточени сблъсъци с руската армия.

Източният регион на Донецк е изправен пред основната тежест на руската офанзива, откакто нейната атака срещу Киев се провали седмици след инвазията, започнала на 24 февруари. Близо  220 000 все още са в районите на бойните полета в региона. Приближаващата зима налага да се действа спешно, особено за повече от 50 000 деца, които все още са в региона.

„Напуснете, ние ще помогнем“, заяви президентът Володимир Зеленски.

На този етап от войната терорът е основното оръжие на Русия. Той отново притисна международната общност, особено Съединените щати, Русия официално да бъде обявена за „държава, спонсор на тероризма“.

 

Подобно решение автоматично ще затрудни съществуването на терористичната държава и ще прекъсне всички различни политически и бизнес отношения, които Русия иначе би поддържала. И всичко това ще се случи на 100 %. Ще трябва да бъде направено. Единственият въпрос е времето и формата на това решение. И колкото по-скоро се случи, толкова по-малко зло ще може да направи Русия

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Киев призова Червения кръст и ООН да получат достъп до неговите войници, в плен на руските военни. Призивът дойде ден след като затвор, в който са задържани украински военнопленници в контролираната от Кремъл Еленовка, бе бомбардиран.

Русия обвини Украйна, че е ударила затвора като провокация, за да попречи на войниците да се предадат. 50 украински затворници са били убити, а над 70 са откарани в болница със сериозни наранявания. Сред тях бяха много членове на полка „Азов“, които се предадоха след обстрела на Азовстал.

Считаме нападението над Еленовка за акт на публична екзекуция. Русия я извърши безнаказано. Те са свикнали с факта, че никой няма да им потърси отговорност, дори и за открито нарушаване на законите, обичаите и правилата за водене на война. Ето защо ние, Азовци, Украйна като държава и целият цивилизован свят ще дадем яростен отпор срещу Русия.

Никита Надточий, временен командир на полк "Азов"

Високопоставен представител на властите в анексирания от Русия Крим обвини Украйна, че е извършила нападение с дрон преди планираните чествания по случай Деня на руските военноморски сили. По думите му при атаката са ранени петима души и тя е наложила празничните прояви да бъдат отменени.

Обвинението беше отправено часове преди руският президент Владимир Путин да се включи в събитията за отбелязването на празника в родния си Санкт Петербург и да одобри новата военноморска доктрина на Русия.