Euronews Primetime

Лавров си призна: Основната цел на Москва е да свали правителството на Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Основната цел на Москва е да свали правителството на украинския президент Володимир Зеленски.

Това стана ясно от изявление на руският външен министър Сергей Лавров на срещата на върха на Арабската лига в Кайро. Това признание напълно противоречи на досегашните твърдения на официален Кремъл, който води според тях не война, а „специална операция в Украйна.“
По време на посещението си в Кайро външният министър Сергей Лавров заяви, че страната му, цитирам "определено се стреми към смяна на режима в съседната държава“.

 

Руският и украинският народ ще продължат да живеят заедно. Ние определено ще помогнем на украинския народ да се отърве от режима, който е абсолютно антинароден и антиисторически.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Това противоречи на досегашните изявления на Кремъл от началото на войната. Той отхвърли обвиненията на Запада, че Москва е предизвикала световна продоволствена криза.

 

Ако западните страни бяха обективни, можеха просто да прочетат статистическите данни на Световната продоволствена програма и на Организацията по прехрана и земеделие. Те описват, че трудностите на пазара на храни са започнали с пандемията от коронавируса, тъй като тя е нарушила веригите за доставки.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Руският министър Лавров посети Египет на фона на опасенията за доставките на зърно. Той подчерта, че споразумението за износ на жито през Черно море все още е валидно. Руските и турските сили ще се грижат за сигурността на транспортните кораби. Той обеща на Египет, че ще продължи да получава изцяло руски и украински доставки на зърно. Страната е силно зависима от вноса на пшеница - около 80 % от нея от Русия и Украйна.

Сделката за износ на зърно беше подписана в Истанбул миналата седмица. Малко след това Русия атакува пристанището в Одеса, което е много важно за износа на зърно. Москва твърди, че атаката е била насочена само към военни цели и не е нарушила договора. Украйна обаче е обезпокоена, че износът на зърно от Одеса може да се забави значително.

Лавров пристигна в Конго, което е вторият етап от пътуването му в Африка. След това ще продължи към Уганда и Етиопия. Целта на посещението му е да потърси подкрепа от африканските държави и да изведе Русия от международната изолация.