България

Лавров: Русия ще отговори реципрочно на експулсирането от София на 70 дипломати

От Euronews България Euronews България

Русия ще отговори на България за изгонените дипломати със същото, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица посланикът на страната в България Елеонора Митрофанова декларира, че ще поиска от Москва да затвори посолството си в София заради експулсирането на 70 дипломати.

Хората, които България незаконно експулсира, обявявайки ги за персона нон грата, те, повечето от тях, осигуряваха жизненоважната дейност на нашите дипломатически мисии. Сега, след този ексцесия, напълно незаконенна, по наша оценка, по оценка на Външно министерство, посолството не може да работи нормално. Още сега. Естествено, ние ще отговорим реципрочно на нашите български колеги.

Сергей Лавров, външен министър на Русия

Реакции последваха и от говорителя на руското външно министерство. Българското правителство сведе до нула работа на руската дипломатическа мисия в София. В интервю за телевизионния канал "Русия-1", Мария Захарова обясни, че българските власти са направили работата на дипломатическата мисия невъзможно. Захарова отбеляза, че ако не всички дипломати са обявени за персона нон грата, то това се е случило с почти целият технически персонал.

Казахме, че те самите просто сведоха до минимум, а може би дори до нула, не просто нормално, а каквото и да е функциониране на дипломатическата мисия. Все пак тя трябва да функционира някак си. Те изгониха, както казаха, огромен брой технически служители. Ударът е нанесен в онази част, която прави невъзможно технологичното, техническото осигуряване на работата на дипломатическото ведомство.

Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия

Според Захарова заради действията на България, се е изострил въпросът за сигурността на руското посолство в София.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко предупреди, че Москва е готова да постави въпроса дали да бъде запазено руското дипломатическо присъствие в България.

В неделя два специални самолета на Руската федерация пристигнаха у нас. Те върнаха в родината им експулсираните 70 служители на руското посолство и членове на техните семейства - общо над 180 души.