Политика

Стефан Тафров: Митрофанова трябваше да бъде изгонена отдавна

От Euronews България Euronews България

Повратният момент в българо-руските отношения е моментът, в който Русия обяви България за неприятелска държава, заедно с другите страни-членки на ЕС. Тогава Русия престъпи една червена линия и сега тегли последствията от това си агресивно поведение.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Стефан Тафров.

Според него изгонването на руските дипломати е проява на една суверенна страна, която защитава националните си интереси.

„Разбира се, че не беше грешка, беше една достойна постъпка отстрана на правителството в защита на националните интереси“, коментира още той.

Тафров смята, че е много вероятно Русия да стои зад свалянето на кабинета „Петков“.

Постъпват все повече данни за това, че Русия се опитва да дестабилизира България по различни линии. Именно затова е важно да се намали съставът на руското посолство, който е заплаха за националната сигурност.

Стефан Тафров, бивш заместник-министър на външните работи

Той подчерта, че трябва да се вземат мерки за реформиране на българските служби и привеждането им към едно състояние, което съответства на държава-членка на ЕС и НАТО, за да се пресекат всякакви подобни опити.

Според Тафров руският посланик Елеонора Митрофанова трябваше отдавна да бъде изгонена от страната ни.

Във връзка с т.нар. „френско предложение“ дипломатът каза, че то е „съвсем леко перифразирано“, но същността оставала същата.

Целия разговор може да гледате във видеото.