Свят

Петима мигранти загинаха в Ламанша, пътувайки към Великобритания

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Migranti Tunis Lodka AP Снимка: AP архив

Петима мигранти, сред които и едно дете, са загинали при опит да прекосят Ламанша от Франция до Великобритания с претъпкана малка лодка. Смъртните случаи са настъпили, когато лодката, превозваща 112 души, е тръгнала да пресича един от най-натоварените морски пътища в света и паниката е обхванала пътниците недалеч от брега. Спасителите са прибрали 49 души, като четирима от тях са били откарани в болница. Други обаче са останали на лодката, решени да стигнат до Великобритания. 

Това е призив към властите: имаме нужда от повече полиция, от повече жандармерия и полиция. Нашите общински сили не могат да се справят сами с тази ситуация.

Жан-Люк Дюбаел, кмет на Вимеро

През нощта британският парламент най-накрая прие закон, който позволява депортирането. От своя страна министър-председателят Риши Сунак заяви, че очаква първите полети да излетят след 10-12 седмици, като това ще даде време за по-нататъшни правни предизвикателства от страна на благотворителни организации, активисти и профсъюзи. Групите за защита на правата на човека и други критици твърдят, че тази политика е нехуманна, но Сунак каза пред репортери, че правителството действа от състрадание и иска да попречи на трафикантите на хора да изтласкват уязвими хора в морето. Съгласно схемата за Руанда всеки, който е пристигнал нелегално във Великобритания след 1 януари 2022 г., ще бъде върнат обратно в Руанда.