Икономика

Миньори и енергетици на протест - настояват за промени в Закона за енергетиката

От Таня Байрактарова Таня Байрактарова Репортер

Енергетици и миньори излязоха на протест в София. Те се обявяват  срещу промените в Закона за енергетиката, заради които, според тях, ТЕЦ "Марица изток 2" ще спре работа.

“Внесохме декларация в Народното събрание с искане в централите в Маришкия басейн да се създадат инсталации, улавящи въглеродния диоксид, както и либерализацията на тока да се случи през 2030 година”, заяви Станимир Георгиев, председател на сдружение “Миньори и енергетици заедно”.

Декларацията е относно предстоящите промени в Закона за енергетиката в частта за битовите потребители и отлагането на либерализацията на тока, тоест битовите потребители да излязат на свободния енергиен пазар.

Георгиев поясни, че централите в Маришкия басейн не са конкурентноспособни. “С нашата декларация предлагаме да се създадат инсталации за улавяне на въглероден диоксид, от които самата централа вече може да направи производство на няколко компонента, които са търсени на пазара, а от там и централите да станат конкурентноспособни”, обясни Станимир Георгиев. Той коментира, че централите в Маришкия басейн могат сами да си финансират изграждането на инсталациите.

Според Георгиев, битовият потребител не е готов да излезе на свободния енергиен пазар от 2026 година, затова те предлагат това да се случи през 2030 година.

"Нашето притеснение е много голямо. Битовият потребител консумира най-много електроенергия, а като излезе на свободния енергиен пазар ще има увеличение. В Гърция то е 60%”, каза председателят на сдружението.

Той призова депутатите в оставащото време на 49-ото Народно събрание да приемат декларацията.

“Държавата не се ощетява с нищо, въпросът е дали народните представители имат желание”, добави Станимир Георгиев.