Икономика

С новите средства в енергийния фонд рязко намалява опасността от ръст на цената на тока

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Опасения, че токът за битовите потребители ще поскъпне драстично от 1 юли заради преминаването им на свободния пазар, предизвика спорове и в Народното събрание през последните дни. С решение от днес на Министерския съвет по бюджета на Министерството на енергетиката ще бъдат преведени 1,6 млрд. лева допълнителни средства. Над 700 млн. лв. от тази сума държавната компания ще внесе във Фонда „Сигурност на електроенергийната система“, за да се покрие дефицитът, възникнал заради намалените приходи от парниковите квоти и от продажбите на електроцентрали.

 

Според енергийния експерт и бивш зам.-министър на енергетиката Еленко Божков това решение на правителството е юридическо безобразие, но все пак ще успее да задържи цените на електроенергията за крайните потребители, с оглед предстоящата либерализация на пазара.

Това, което направи днес Министерският съвет, с което се опитва по някакъв начин да върне парите във фонда е едно юридическо правно безобразие, защото се нарушават всички правила на Европейския съюз за държавна помощ. Правят се неща, които не могат да бъдат правени.

Еленко Божков, енергиен експерт

„Все пак, с тези пари, взети по един неправилен, даже може да го нарека незаконен начин, ще могат вероятно да се удържат цените, така че да не се случи това увеличение спрямо сегашните с най-малко 20%“, коментира енергийният експерт в студиото на Euronews Primetime.

„Тук трябва да се отбележи, че във фонда дефицитът е доста по-голям от този, който е нужен за да могат да се компенсират цените за битовите потребители. Не съм сигурен, че парите, които ще постъпят сега във фонда, ще стигнат за това“, предупреди Божков.


Целия разговор вижте във видеото.