Икономика

Офшорна вятърна енергия: Има ли България потенциал да се развива в сектора?

От Euronews България Euronews България

България може да намали наполовина цените на енергията на едро до края на десетилетието. За този потенциал се говори в доклад на компанията Ember ("Ембър"). Кои са добрите примери в региона и как се справя България с прехода от въглища към възобновяема енергия - вижте какво коментираха от Ember специално за Euronews Bulgaria. 

След години на дебати България може да отключи потенциала на офшорната вятърна енергия в Черно море, се казва в доклад на независимия аналитичен център Ember. 

Един от авторите му д-р Павел ЧИжак поясни, че т.нар. офшорен вятър може да донесе ползи не само за енергийната сигурност, но и да доведе до по-ниски цени на електроенергията. 

 

Възможно е България да намали цените на енергията, като развива вятърна и слънчева енергия. Нашият анализ показва, че цената на електроенергията на едро може да бъде намалена почти наполовина, ако България увеличи слънчевите и вятърните мощности до края на десетилетието. 

Д-р Павел Чижак, регионален ръководител на Ember, Централна и Югоизточна Европа

Даде и добрия пример от други европейски държави. 

 

Важно е да отбележим, че това се случва и в държави с много ценни крайбрежни зони. Държави като Италия, Гърция, Турция вече развиват офшорната вятърна енергия, въпреки че са много зависими от крайбрежния туризъм. Освен това Румъния работи в тази посока и планира да инсталира мощност от 1 гигават в Черно море до края на десетилетието.

Д-р Павел Чижак, регионален ръководител на Ember, Централна и Югоизточна Европа

Според доклада страната ни ускорява прехода от въглища към възобновяеми енергийни източници - като през изминалата година производството на електроенергия от въглища за първи път е спаднала под 30% от общото производство, а чистата енергия се е увеличила до 66 на сто. 

Допълва се, че възобновяемите енергийни източници могат да започнат да играят по-голяма роля в електроенергийния микс на страната ни. Но и че за да стане това възможно са необходими амбициозни цели, които отговарят на потенциала за вятърна енергия в Черно море.