Европа

ЕС удвоява производството на вятърна енергия до 2030 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Вятърната енергия е европейско изобретение и успех. Но през последните две години Азия взе надмощие в този сектор. ЕС носи своя дял от отговорността за загубата на скорост; сложността на процедурите забавя развитието на проектите. За да обърне тенденцията, Европейската комисия представи предложения за удвояване на производството на вятърна енергия до 2030 г. Един от елементите на тази стратегия е премахването на бюрократичните пречки.

 

Искаме да ускорим проектите, като облекчим ограниченията, свързани с издаването на разрешителни.

Кадри Симсон – еврокомисар по енергетиката

 

ЕС има 4 пъти повече вятърни мощности в режим на получаване на разрешително, отколкото в процес на изграждане. Това трябва да бъде поправено. Искаме да ускорим прилагането на съответното законодателство, да осигурим обучение, да наблегнем върху цифровизацията и подпомагането на държавите членки при възприемането на най-добрите практики.

През 2030 г делът на възобновяемите ресурси трябва да достигне 42.5% и дори 45% от общия енергиен микс. За да се постигне това, броят на вятърните турбини трябва да се увеличи значително, за да достигне 500 GW през 2030 в сравнение с 204 GW през 2022 г.

Ще трябва да се засили конкурентоспособността на европейските компании. За да направи това, Съюзът ще трябва да гарантира, че китайските конкуренти не нарушават правилата на единния пазар.

 

Този вятърен пакет дава добър тласък, тъй като все още сме силно зависими от Китай, когато става въпрос за редкоземните елементи, които използваме в постоянните магнити или за материалите от фибростъкло, които използваме в лопатките на вятърните турбини.

Жил Диксон – изпълнителен директор на Wind Europe

 

ЕС се стреми да гарантира енергийната си независимост. Но и иска да избегне същите грешки като тези, допуснати със слънчевите панели. Сега този сектор е доминиран от Китай.