Икономика

Бивш служебен енергиен министър: И Русия има достъп до газопреносната ни мрежа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Не се притеснявам, че ще ДАНС и прокуратурата ще проверяват договора с "Боташ". С него няма никакъв проблем, може да се случи проблем, ако има умишлено бездействие по изпълнението на клаузите му. Така бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов коментира в ефира на PrimeTime, че документът с турската фирма ще бъде даден за разследване. "Идеята за него тогава беше да не оставаме без газ и да се осигури диверсификацията и да можем да купуваме газ от Европа", допълни Христов. 

"Боташ не продава газ в България и ако не ползваме договора с фирмата, то можем да го дадем на друга страна от ЕС", твърди той.

 

 

 

Върнали са се към тръбен газ от Русия през посредници. Добре, но оттук нататък в Европа има редица държави, които искат газът им да не бъде руски, тоест търсят алтернативни източници. 

Росен Христов

Според Христов "достъп в момента до българската газопреносна мрежа има и Русия".

Измислени са критиките към президента и служебната власт. Като искат да си направят редовна власт и да управляват, допълни той по адрес на бившите управляващи.   

"Нямаше как да се очаква това служебно правителство да функционира нормално, предвид конюктурата, в която се създаде. Самият министър-председател е в тежък конфликт на интерес, не знам как ще си изпълнява функциите начело на Сметната палата. Сега сме в патова ситуация", допълни Христов. 

Цялото интервю във видеото.