Икономика

Премиерът за сделката с "Боташ": Крие доста сериозни рискове (Обновена)

От Euronews България Euronews България

„Не се притеснявам от думите на Росен Христов, че ще ме съди за клевета“. Така премиерът акад. Николай Денков отговори на въпрос по време на онлайн включването му по различни важни теми, свързани с управлението на страната. Миналия петък бившият енергиен министър обяви, че ще заведе съдебен иск във връзка с думи на министър-председателя относно договора с турската държавна компания „Боташ“, сключен от служебния кабинет.

Денков заяви днес, че „сделката с „Боташ“ крие доста сериозни рискове, защото е дългосрочна и има сериозни финансови ангажименти“.

„Служебни правителства ще има, но се опитва да се избегне това - един човек да определя всичко в тази държава, обясни Денков по повод предлаганите от мнозинството промени във функциите на служебната власт, назначавана от президента.

„Не всичко е цветя и рози, както го представят предишните управляващи, има си проблеми и това е нормално. Затова трябва да има контрол върху работата на правителството, независимо дали е редовно или служебно, смята премиерът.

Относно приемането ни в „Шенген“ и отпорът от страна на Австраия и Нидерландия, той коментира, че в двете държави предстоят вътрешни избори, което също влияе върху ветото им.

А по повод приемането на еврото, Денков отговори, че насажданите страхове срещу него са неоснователни в голямата си част. "Ние също приемаме плащания в евро в България - във всеки магазин може да се плаща с карта в евро, но въпросът е, че има такси за превалутиране. Приемането на еврото би спестило много средства на гражданите и бизнеса", смята министър-председателят.

Премиерът Николай Денков смята, че защитата на България от евентуална военна заплаха минава не само през подкрепа за българската армия с хора, техника и модернизация, но и интегриране в общите структури на НАТО, защото "НАТО е нашето бомбоубежище днес". Така той отговори на въпрос за милитаризацията на Черно море.

По думите му тя се случва независимо от това дали искаме или не искаме, и идва по линия на руската агресия. "В последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона. Уж в началото за учения, те продължиха за втори период, а сега се чува, че може да има и трети период. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО, обратното, идва от изток", посочи премиерът. Според него Украйна е била нападната от Русия именно защото не е била в НАТО и подчерта, че в това отношение България е много по-защитена, защото една атака срещу България е атака срещу алианса и Русия едва ли би си позволила подобен ход.

По отношение на работата на Съвета за електронни медии (СЕМ), министър-председателят смята, че той не си върши работата в борбата срещу дезинформацията. По думите му „не може журналисти, които разпространяват неверни факти, да не бъдат санкционирани. Журналистическата етика изисква проверка през няколко източника, а ако събеседникът ви каже нещо невярно - веднага да го опровергаете". В България очевидно тези базови стандарти не са влезли в действие, посочи още той.