Политика

Росен Христов ще съди Николай Денков заради спор по договора с "Боташ" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Бившият служебен енергиен министър Росен Христов ще съди премиера Николай Денков за клевета. Причината са твърденията, че сключеният между българския газов доставчки "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" договор за доставка на газ е неизгоден.

В четвъртък премиерът Николай Денков обяви, че газовият договор на служебното правителство с Турция е неизгоден за България и обвини служебния кабинет, че е нарушил редица правила. Ден по-късно пред Нова телевизия бившият министър на енергетиката Росен Христов обяви, че ще иска достъп до докладите, въз основа на които договорът се определя като неизгоден и заяви, че ще съди Денков за клевета. 

 

Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. При подписването му получихме поздравления от всичките ни евроатлантически партньори. Този договор дава достъп до инфраструктури, терминали и газопреносна мрежа, така че ние да можем да доставим газ от световните производители в САЩ и Европа. Алтернативи на този договор няма.

Росен Христов

Според Денков сключването на договора с Боташ е в ущърб на България. 

 

Турската фирма "Боташ" получава достъп до българския и европейския пазар без обратното да е вярно. Един дългосрочен договор за 13 години задължава държавата с милиарди левове за тези 13 години, дори при положение, че България не внася заложените количества газ. 

Акад. Николай Денков

Още на първото си изслушване пред депутатите настоящият министър на енергетиката Румен Радев заяви, че газовото споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ е било одобрено от служебната власт без никой от министрите да го е виждал. Досега по договора Булгаргаз" получи един танкер през април като точните количества така и не бяха обявени.