Икономика

Газовото споразумение с турската „Боташ“ е одобрено без никой да го е виждал

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Газовото споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ е било одобрено от служебната власт без никой от министрите да го е виждал. Това заяви министъра на енергетиката Румен Радев по време на изслушване в парламента миналата седмица. Тази седмица това потвърди и премиерът Николай Денков.

 

Самият факт, че е внесено като точка от министерския съвет да се обсъжда споразумение, което тепърва ще се подписва. След това министрите излизат от заседанието, одобрили са споразумението, без да са го виждали.

Николай Денков, министър-председател

Денвно се усъмни и в нуждата договорът да бъде сключен за толкова дълъг период.

„Това, което очевидно е много притеснително е дългия срок на договора – 13 години. Вие виждате колко бързо се мени енергийната карта на света. Колко бързо се търси внедряването на нови технологии“, каза още Денков.

За да се видят детайлите по споразумението обаче трябва да бъде разкрита търговската тайна, която ги защитава от публично оповестяване.

 

Евентуално трябва да се предприемат процедури, за да падне тази търговска тайна, но това се прави от министерство на енергетиката.

Асен Василев, министър на финансите

Финансовият министър заяви, че подписаното споразумение няма и не може да нанесе щета на бюджета, но това не означава, че е изгодно за България. „Но ако обезценките, които са направени на вземанията от „Булгаргаз“ са реални, това поставя под въпрос до колко „Булгаргаз“ ще може да изпълнява своите задължения и по това споразумение. А там има клауза – take or pay (вземаш или плащаш)“, каза още Василев.

От БЕХ твърдят, че именно заради обезценяване на активите на част от дружествата в холдинга, включително „Булгаргаз“, се дължи разликата от 1 млрд. лв. в печалбата в предварителния и окончателния отчет. Ако това е така, според Василев, не би следвало обществения доставчик да може да си плаща за услугата на „Боташ“.

„Първо – защо към февруари БЕХ не са знаели, че тези вземания няма да могат да бъдат направени, то какво се е променило между февруари и април. Второ ако към април месец са решили, че тези вземания няма да могат да бъдат направени, какво е било предприето те да бъдат обезпечени“, каза Василев.

Споразумението с „Боташ“ беше определено от президента като „перлата в короната“ на управлението служебния кабинет, от което ще могат да се възползват и нашите съседни държави. Според Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия обаче това споразумение не отговаря на изискванията на ЕС, защото няма гаранция, че газът, който ще получаваме няма да е руски.

 

Турция може да представи този газ като турски без по никакъв начин да докаже неговия произход и дали той не е руски. Това само по себе си влиза в пряко противоречие с целите на Европейската комисия, която иска изцяло да се спре използването на руски газ. Ако имаше някакво условие за доказване на произхода на синьото гориво, тогава споразумението би било валидно пред Брюксел.

Джордж Кремлис, почетен директор на дирекция „Околна среда“ към ЕС

Дали този договор е бил в ущърб на държавата ще покаже проверката на Министерството на енергетиката. Разтрогването на споразумението обаче при всички случаище доведе до сериозни финансови щети за България.