Икономика

Енергийни експерти: Договорът с „Боташ“ е подписан некомпетентно

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Възможно е България да продава природен газ на Украйна, но договорът с турската компания „Боташ“ е подписан некомпетентно. Такова мнение изразиха в ефира на Euronews Bulgaria енергийните експерти Красимир Манов и Явор Куюмджиев. Според тях украинската страна най-вероятно ще закупи ядрените ни реактори, които бяха предназначени за АЕЦ „Белене“.



Ето какво още казаха те:

Красимир Манов:

Възможно е да продаваме газ на Украйна, но турската страна не присъстваше на Solidarity link, а и азерската страна няма такива количества, че да докарва потреблението на Украйна. Тези количества ще се взимат от Русия, ако трябва да се докарват до Украйна.

Направен е вече газопроводът да е реверсивен, но тежка некомпетентност обаче е как е подписан този договор с „Боташ“. Представиха го като страшен успех този договор, а той е страшен провал. Много странни обстоятелства има около този реактор.

Правителството на Борисов ни вкара в това с този реактор, до момента сме похарчили около 3 млрд. по разноски за него и закупуването му, а ще вземем 500-600 млн. лв. при продажбата му. Време е да дойдат хора на власт, за които им пука и да спре заграбването на парите на данъкоплатците. Количествата на газ у нас ги има, на територията на Монтанска област и още няколко места, но точно г-н Добрев вкара мораториум за да не намираме тези находища. За да сме зависими с доставките от петрол и газ от Русия. 

 

 

Явор Куюмджиев:

Идеята е прекрасна, но първо, трансбалканският газопровод трябва да бъде преправен, той не стига до Украйна сега. И второ, ние ли ще продаваме на Украйна или Боташ и ние ще сме транзитна страна? Да кажат дали затова са подписали договора с Боташ. Некомпетентно е подписан договорът.

Ние в момента дължим 2.5 милиарда лева на Турция, защото този газ за 12 години, който сме си купили, не ни трябва.  Трябва сега да му търсим пазар.

Когато ти дават нещо за 500-600 милиона, когато струва иначе няколко милиарда, и още повече, когато не го плащаш ти най-вероятно ще го вземеш. Най-вероятно Украйна ще вземе тези реактори, защото е много изгодно като сделка, но за нас не е изобщо да се дават за такива пари. Дали ще ги използват обаче - не е ясно. Не знаем дали тези реактори ще паснат на техния модел атомни електроцентрали. Не мисля, че те ще паснат. Те са по-големи от техните модели. Нямам идея какво ще правят тези реактори. Няколко пъти вече г-н Добрев казва, че има газ в Черно море, но не се случва. Ако има такива количества, каквито говори, ще станем Кувейт на Балканите, но надали.  

 

 

Целия разговор вижте във видеото.