Икономика

TOTAL и OMV прогнозирали добив от 13 млрд. кубика природен газ годишно в Черно море

От Euronews България Euronews България
Han Asparuh Снимка: OMV Petrom.

13 милиарда кубически метра природен газ на годишно очакват да добиват компаните OMV и TOTAL, които проучват блока „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. Това са съобщили представителите на двата гиганта по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика през изминалата седмица. Прогнозата е находището да бъде в източния край на блока, който се намира в близост до Варна. 

За нея съобщи бившият енергиен министър и настоящ член на комисията Делян Добрев във фейсбук.

Добрев изчисли, че ако очакванията се оправдаят, България ще добива сама количества, които са пет пъти по-големи от потреблението в страната - тоест страната може да стане износител. Пак според неговите сметки при сегашните борсови цени 13 мрлд. куб. м. газ се равняват на около 9 млрд. лева или 5% от БВП на страната. При 30% концесионна такса, приходите в бюджета биха възлизали на 2.7 млрд. лева.

Ако страната ни обаче влезе като акционер в консорциума, тези суми могат да се удвоят, прогнозира Добрев.

Припомняме, че през февруари 2022 година Министерство на енергетиката прие искането на TOTAL и OMV за удължаване на концесионния договор с две години. Концесионерите обявиха, че ще инвестират още 1.45 милиона евро за проучвания в Черно море, които да установят залежи на нефт и/или природен газ.

Договорът за проучване на търсене на нефт и газ беше сключен през 2012 година.