Икономика

OMV Petrom откри огромни петролни и газови находища в Румъния

От Euronews България Euronews България
Petrol Romania Canva Снимка: Canva

OMV Petrom откри нови ресурси на нефт и природен газ в южните румънски региони Олтения и Мунтения.

Кумулативно, откритията възлизат на повече от 30 милиона барела нефтен еквивалент (boe), което се равнява на три четвърти от продукцията, произведена от OMV Petrom през 2022 г., съобщава Euronews Romania, позовавайки се на Agerpres.

Според цитирания източник, проучването и пробното сондиране на тези три сондажа са извършени през юни 2022 г. - април 2023 г. Компанията е инвестирала приблизително 20 милиона евро в проучвателни сондажи.

„Румъния произвежда суров петрол и газ повече от 150 години и при тези условия откриването на нови ресурси изисква значително усилие. Новите открития ще помогнат за намаляване на спада на нашето производство и за непрекъснатостта на доставките на основни продукти за икономиката“, каза Кристиан Хубати, член на Дирекция OMV Petrom, отговаряща за дейността Проучване и добив.
Според цитирания източник едно от откритията, направени от OMV Petrom, е в периметъра на Вергулеаса, от района на Олтения. „Компанията е идентифицирала ресурси от суров петрол, възлизащи общо на приблизително 20 милиона boe, това представлява най-голямото откритие на суров петрол на OMV Petrom през последните десетилетия“, се казва в прессъобщението.
По същото време е направено и друго откритие в проучвателния периметър на Търговище, където бяха идентифицирани ресурси от суров петрол в приблизително количество от шест милиона boe.

Трето откритие беше направено в изследователския периметър и ресурси на Търго Жиу. Там е открит природен газ от 7 милиона boe, което е еквивалент на почти една трета от производството на природен газ на Румъния от 2022 г.

OMV Petrom е най-голямата интегрирана енергийна компания в Югоизточна Европа с производство годишно производство на петрол и газ на групово ниво от приблизително 43 милиона boe през 2022 г.