Свят

Саудитска Арабия ще намали добива на петрол в опит да повиши цените

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Цените на петрола се повишиха след като Саудитска Арабия обяви, че ще намали добива си. Новината беше съобщена след срещата на ОПЕК+ във Виена. В азиатската търговия суровият петрол „Брент“ поскъпна с 2,4%, преди да се установи на ниво от около 77 долара за барел. От Виена, където се проведе срещата на ОПЕК+ предава колегата ни Кароли Силаги. 

Саудитска Арабия ще намали добива на петрол с още един милион барела дневно в опит да повиши цените. 

Според оценките на МВФ Рияд се нуждае от цена на петрола над 75 евро за барел, за да балансира бюджета си, да финансира някои от своите „мегапроекти“ и да трансформира икономиката на кралствата.

Други производители от ОПЕК+ се съгласиха да удължат предходните съкращения на производството до следващата година, докато се борят с падащите цени и високата волатилност на пазара на фона на руската инвазия в Украйна.

 



Делегатите от Ангола и Нигерия гневно напуснаха централата на ОПЕК. По-късно Организацията на страните износителки на петрол излезе с изявление. Те казаха, че производството ще бъде намалено с 1400 барела на ден, което резултира в общо 40 000 барела дневно. 

Кароли Силаги, Euronews

Според руския вицепремиер Александър Новак, който отговаря за енергийните ресурси, съкращенията гарантират стабилност на пазара.

Междувременно се появиха обвинения, че ОПЕК манипулира цените, подкопава световната икономика чрез високите разходи за енергия и застава на страната на Русия, въпреки санкциите, наложени заради войната.