Икономика

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива, въпреки че от края на миналата година като цяло тя спада. Това прогнозира за региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на конференция. Тя е организирана от Хърватската национална банка и МВФ, на тема "Политиката в бурни води: Насърчаване на устойчивостта в Централна, Източна и Югоизточна Европа", в Дубровник, Хърватия.

Поредица от наслагващи се сътресения – пандемията от КОВИД-19, кризата с разходите за живот, ускоряването на изменението на климата и особено войната на Русия в Украйна – засегнаха силно региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа, посочи Георгиева.

За Украйна войната е абсолютно опустошителна, както за живота на хората, така и за икономиката. В останалата част от региона войната предизвика безпрецедентна криза на доставките на природен газ и инфлация при цените на хранителните продукти, която засегна най-уязвимите, подчертава ръководителят на МВФ. Европейските и световните вериги за доставки трябваше да се приспособят към новите реалности.

Всичко това означава трайно висока инфлация и слаб растеж за региона, алармира Георгиева. Що се отнася до растежа, тя обясни, че регионът е изправен пред сериозни икономически проблеми.
Управляващият директор на МВФ посочва три големи предизвикателства пред региона. На първо място тя изтъква намаляването на инфлацията "като същевременно се поддържа възстановяването и се полагат основите на бъдещ растеж". За целта е необходимо паричната, фискалната и структурната политика да работят съгласувано, препоръчва още тя.

Второто предизвикателство пред региона е енергийната сигурност. Осигуряването на енергия изисква изграждането на мащабни инфраструктурни връзки. Регионът трябва да повиши публичните и частните инвестиции във възобновяеми енергийни източници.

Третото предизвикателство пред региона е да се възползва от възможностите в един фрагментиран свят. Възможно е някои производства да се преместят по-близо до "дома". По-конкретно, мултинационалните компании могат да обмислят преместването на производствата си от отдалечени места, като например Азия.