Икономика

Големите производители намаляват доставките на петрол

От Euronews България Euronews България

Скок в цените на петрола на световните пазари, след като няколко водещи производители, начело със Саудитска Арабия, изненадващо обявиха намаление на добива. Фючърсите на суровия петрол Брент поскъпнаха с 42 цента до 85 долара и 35 цента за барел.
Няколко от членовете на ОПЕК по-рано обявиха намаление на производството с общо над един милион барела на ден като заявиха, че фокусът вече ще бъде върху нуждите на купувачите.
Промените в добива ще стартират през май и ще продължат до края на годината. Сред държавите, които обявиха нови мерки са Кувейт, Оман, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Припомняме, че Русия също удължи съкращението с 500 000 барела на ден. Президентът на САЩ коментира скока на цените така:

 

 

Не е толкова зле, колкото си мислите

Джо Байдън, президент на САЩ

В края на миналата година обаче коментарът на Белия дом беше по-остър, след като през октомври петролният картел намали производството с два милиона барела на ден. Тогава Вашингтон обвини ОПЕК, че се е "съюзил с Русия", а приходите на Москва ще се увеличат. Друго притеснение при това не само на САЩ, но и на ЕС, е че случващото се на петролните пазари има директна връзка с войната в Украйна и саботажа на санкциите срещу Русия.