Европа

Критично важно е украинската армия да получи по-бързо американската помощ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато украински и западни лидери приветстваха големия пакет с помощ за Украйна, одобрен от Камарата на представителите на американския Конгрес, Кремъл предупреди, че приемането на законопроекта ще „съсипе още повече“ Украйна и ще причини много смърт.

Ако оръжията и боеприпасите, включително противоракетни системи, пристигнат в съкратени срокове, това ще позволи на украинските сили да забавят напредъка на врага към ключови градове, като Харков.

 

Това е третата година на войната, а ние нямаме нова бойна авиация, нямаме достатъчно ракети, не можем да затворим въздушното пространство. А напоследък не ни достигат и артилерийските снаряди. Ситуацията стана много трудна и руснаците се възползваха, за да започнат своята контраофанзива или офанзива, както искате го наречете. Ако бяхме получили помощта преди половин или една година, щяхме да спасим много животи, включително на цивилни.

Олексий Харан – професор по сравнителна политика от Националния университет на Киев 

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че времето от одобрението на помощта до реалното получаване на оръжията и боеприпасите от войниците на фронта трябва да бъде сведено до минимум.

 

На първо място трябва да спрем руснаците, така че да не могат да планират по-нататъшни офанзивни операции, включително към Харков, който се намира на 40 км от руската граница. Трябва да отблъснем руските войски. А главната задача е освобождаването на Украйна. Трудно е да се прогнозира колко време ще отнеме.

Олексий Харан – професор по сравнителна политика от Националния университет на Киев 

Въпреки че военната помощ чака одобрението и на Сената, а после и подписа на президента Байдън, могат да минат седмици, докато стигне до фронтовата линия в Украйна.

А това ще помогне на Русия да продължи настъпателните си операции в източната част, нейните части се доближават до град Часов Яр в Донецка област. Освен това Русия ще засили и ударите с ракети и дронове.