Цвят

Хонконг се отказва от пластмаса за еднократна употреба

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Хонконг храната за вкъщи е смятана за част от ежедневието и хиляди магазини предлагат тази услуга. Куен Фат Китчън сервира до 1500 кутии с оризови ястия на ден. Но от понеделник – Деня на Земята, влизат в сила нови закони, които спират продажбата и разпространението на продукти от стиропор и пластмасови съдове за еднократна употреба.

От миналата година сме преминали от стиропор към други пластмасови кутии. Може да си помислите, че това е просто малка промяна, но смяната на пластмасовата лъжица с хартиена ни струва двойно повече. Това не е толкова благоприятно за ресторантьорския бизнес.

Кити Чан, собственик на ресторант Kuen Fat Kitchen

Някои клиенти не са доволни от новите правила.

„Когато съм на работа, имам само един час за обяд и трябва да се храня бързо. Не мисля, че е удобно да си нося собствени прибори и да ги мия след това“, казва Дарън Сенг – клиент на ресторант.

Други се опасяват, че цените само ще се повишат.

Мисля, че това ще повиши разходите и клиентите ще бъдат таксувани по-скъпо.

Джени Фънг, клиент на ресторант

Според уебсайта на правителството сроковете за въвеждане на регулацията ще зависят от "наличието и достъпността на съответните непластмасови алтернативи или алтернативи за многократна употреба, като предварителният срок е 2025 г.". На хотелите и къщите за гости също така ще бъде забранено да предоставят тоалетни принадлежности на пластмасова основа. Активистите за опазване на околната среда от "Грийнпийс" Хонконг приветстват новия закон, но според тях забраната на пластмаса не е достатъчна.

„Не можем да продължаваме да злоупотребяваме с пластмаса, която замърсява околната среда. Правителството трябва да отделя повече средства за популяризиране на пластмасата за многократна употреба“, казва активистът на "Грийнпийс"Лиан Там.

Според данни, предоставени от правителството, през 2022 г. количеството на изхвърлените битови отпадъци е било над 11 хиляди тона на ден, от които близо 2 300 са били пластмасови отпадъци. Хонконг разчита на три сметища за обработка на отпадъци, но според правителствената статистика те ще бъдат запълнени до 2026 г. Властите планират да въведат такса за боклуците от първи август тази година.