Европа

В Северна Испания пластмасови пелети изплуват на морския бряг

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

По бреговете на Северна Испания жителите забелязват безброй малки пластмасови пелети, изпуснати от паднал контейнер на товарен кораб. Заради инцидента тази седмица властите в Астурия и Галисия обявиха извънредна екологична ситуация.

Измина месец от инцидента, преди две седмици бяхме предупредени за тези малки топчета по плажовете, но въпреки това автономното правителство не направи нищо. Това показва бездействие, огромно забавяне и пасивност. Показва, че действат, само ако има медиен натиск и недоволство от населението.

Кристобал Лопес, говорител на Ecologistas en Accion

Испански прокурори вече разследват случая. Според тях пелетите може да имат токсични свойства и да са опасни за морските обитатели. Има индикации, че част от тях са достигнали и до Франция.

Екологичната ситуация е ясна, независимо дали е добавка или базов полимер. Това е суровина, която не трябва да бъде в околната среда.

Хорди Олива, съосновател на Good Karma Projects

Доброволци организират почистване на плажовете и бреговете в района, който е познат с риболова и търговията с морски дарове. Еколозите предупреждават за проблеми не само за индустрията, но и за човешкото здраве заради консумацията на морска риба.