Общество

Концесионери: Забраниха ни дигите, сега морето разби заведения и хотели

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Слънце и приятно време посреща жителите на Несебър, които обаче още са в стрес от опустошителната морска буря, оставила трайни поражения. Заведението на Николай Георгиев е напълно разбито от вълните, които са отнесли дървения под и ограждения.

„Вчера с още 4-5 човека цял ден сме ремонтирали тука, това което беше разбито го правихме наново. Те са по 1 тон и всички бяха обърнати“, казва той.

Николай се занимава с ресторантьорство от 40 години и добре помни времето, когато плажните капанчета са предпазвани от специално изгражданите заради зимните морски бури пясъчни диги.

„Сега ще питаме концесионера за какво става въпрос, тук имаше една дига, защо я няма тази година. Тя предпазваше. Тук хотелите са наводнени всичките. Ще бъде ли поставена тази дига, защото до края на зимния сезон може и да се повтори това вълнение и догодина тука да няма нищо. Ако вземе цялото заведение, инвестицията е много голяма и загубата ще е голяма“, каза още Георгиев.

Концесионерът на този плаж през 2023-та не е получил разрешение да изгради пясъчна дига. А липсата ѝ направо е поканила опустошинтелните вълни и в целия първи етаж на този хотел.

„Тук насреща имаше стена около метър - метър и нещо, която беше тухлена. В момента е съборена от вълните, водата е влезнала вътре в хотела, пълно е с пясък и вода. Всичко е отнесено, дограма, стъкла и всичко това сега трябва да се заплати и ремонтира“, коментира Даниела Йорданова - управител на хотел в Несебър.

Унищожени са и електроуредите в отдадения под наем ресторант, а до дни се очаква комисия оценители на щетите. В този случай хората считат, че системата за известяване на гражданите за предстоящи бедствия и аварии няма да им помогне. Би спасила хората, но не и имуществото. За него трябват поне няколко дни, в които да се изгради преградно съоръжение.

„Ако е по-рано, би могла до някъде да помогне. Но когато става въпрос за бедствие от такъв мащаб, ако няма направени предварителни действия, не мисля че може да бъде ефективна“, казва още Йорданова.

Сред недоволните от липсата на пясъчни предпазни диги освен концесионери, са и собственици на сърф клубове, капанчета на юг от Созопол, Приморско, Лозенец и Синеморец.

 

Знам, че има заповед от областен управител, която не съм много сигурен, че е на 100% законосъобразна. Тоест тепърва ще я разгледаме внимателно. Дори съм сигурен, че има вече юридически прецедент, в който съдът е постановил, че тези дюни не са незоконосъобразни, макар и не конкретно с тази заповед. Но държа да отбележа, че тук основно правомощията са на министерство на туризма.

Пламен Янев - областен управител на Бургас

 

Точно към министерството на туризма побързаха да се обърнат някои концесионери на плажове, които по договор са задължени да стопанисват и подържат пясъчната ивица.

„Държа да отбележа, че депонирането на пясък е световна практика и когато имаш депониран пясък, такива щети по плажовете, които се случват заради изменения в световен мащаб, климатичните изменения. Не е някакъв  проблем ти да разстелиш обратно пясъка и да го възстановиш в състояние, в което и по договор трябва ти да поддържаш“, казва Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

Казусът се оказва парадоксален за концесионерите, които са спирани да изграждат пясъчни диги, а в същото време носят административна отговорност и търпят глоби заради неопазване на пясъчната ивица.