Общество

След потопа по Южното Черноморие: Няма нови данни за отклонение на показателите на морската вода

От Euronews България Euronews България

Сега към Южното Черноморие, където остава в сила предупреждението да не се влиза в морето в района на наводнението край Царево, както и консумация на питейна вода от региона. Експертите очакват да излезе четвъртата проба на водата. Повече по темата - от нашият кореспондент Елена Танева.



Здравейте от родното Черноморие, където остава бурно и ветровито, но бавно обстановката се нормализира. Знаете какво се случи преди шест дни. Остава в сила забраната и предупрежденията по отношение на ползване на къпането в морето, морски води и тази за питейната вода -битово-питейни нужди на територията на областта в Царево. Припомням това предупреждение, което отправи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който каза, че вероятно до другата седмица водата в пострадалите от бурята райони ще останат негодни за къпане. Все повече обаче водата се избистря. Припомняме, през вчерашния ден тя бе по-мътна и с лоши показатели. нормализира се бавно, а такава буря казват от Регионалната здравна инспекция не е имало през последните 20 години. Нечувана по сила стихия. Какво казаха предлагам да видим повече в следващия репортаж - от регионалната здравна инспекция и от Екоинспекцията.

Експертите очакват резултатите от четвъртата извънредна проба от регион Царево. Трите проби на водата на регионалната здравна инспекция обаче са категорични физико-химичния анализ и микробиологията сочат лоши стойности, и водата не трябва да се пие. Апелът към малкото останали плажуващи, заради последните слънчеви дни по Южното Черноморие също за за ограничаване на къпането във всички 11 плажа в регион Царево.

 

По-добре да се изчака. Водите видимо започват да променят цвета си, от кафяви започват да стават леко синкави. това трябва да продължи като период и до това време не е добре да се рискува и хората да се къпят защото трябва да са сигурни за здравето си.

Павел Маринов – началник на РИОСВ-Бургас

От Здравната инспекция уточняват, че взимането на проби ще продължи до получаване на положителни стойности и добро качество на водите, което да бъде обявено на населението. Пробите от вчера за анализ на питейната и морската вода ще бъдат готови в сряда. Днес ще бъдат изследвани и водите на двата близки язовира.

 

12 населени места имаме, освен Царево и обхвата на пробонабирането, той се разширява. Ако от едно населено място е имало една точка две, то сега са три четири точки. но наистина са лоши показателите. Ако на едно място са малко по-добре микробиологията, то физико-химията е зле. Или мътността на водата не е в ред, мътността на водата това са металите.

Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас

А иначе помпените станции вече работят на пълни обороти, като се очаква до седмица напълно да бъдат отстранени щетите по съоръжението в Царево.

 

Пречиствателните съоръжения на Китен и на Лозенец работят без да са прекъсвали за момент. Помпените станции на селищната система бяха преляли и бяха спрели да работят, но това от два дена не е така. Вече почистени са и функционират. Пречиствателната станция на Царево до преди два дена не работеше също. Сега в момента е възстановен около 85% от капацитета ѝ.

Павел Маринов – началник на РИОСВ-Бургас

Здравните инспектори предупреждават, че ако се изкъпем в морето и не погълнем морска вода може да се разминем с тежък стомашно-чревен проблем. Но ако погълнем морска вода или такава от водопреносната система към този момент опасността е голяма.

 

За морската вода тя съдържа ешерихия коли над допустими, то няма допустими а стойности които определят отлична, добра, задоволителна, незатдоволителна лоша вода за къпане. Има и стойности в морската водата сато ентерококи, които за разлика от ешерихияколи, те са показател за прясно органично замърсяване. докато ентерококите за са по-трайно и за по-старо. Сега в момента ентероките са много повече в морето. тоест имаме от реките замърсени води които, не е прясно органично замърсяване а е старо, което се е вляло. А за питейната вода се следят и микробно число, следят се там пък ешерихия коли въобще не трябва да има, не трябва да го обсъждаме изобщо, само е допустимо едно микробно число. Но там се следят колиформи, ешерихияколи, ентерококи, и естествено физико-химия. Следят се всички метали.

Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас

Отговорните институции РИОСВ, РЗИ и ВИК са в непрестанен контакт. Експертите са категорични че е трудно да се посочи точен период за възстановяване. Здравните инспектори предупреждават и да не се пие вода от сондите по селата, където водата също е мътна и може да създаде проблеми за жителите най-вече в селата Кости, Българи и Бродилово. А от РИОСВ успокояват, че капацитетът на станцията в Царево ще заработи на 100% до рая на седмицата.

 

Още повече, че в момента това потребление не е равно на това което беше юли и август. Сега потреблението е спаднало след пречиствателните съоръжения на язовира има едно устройство, което съхранява тази вода. то не може да бъде изчерпано за ден или два. В смисъл това че е паднало потреблението сега тази лоша вода, която е с лоши качества е влязла в съоръжението, което захранва на юг, както Средец така и Царево, сега всъщност от тук нататък ще мине повече време да се изчисти водата.

Георги Паздеров - директор на РЗИ Бургас

Забрана за употреба на питейна вода е имало и преди през годините сочат данните. Но за първи път преминалото наводнение е с незапомнени мащаби, споделят експертите.

 

Различни са били причините поради които сме спирали употребата на водата за питейни цели, но природно бедствие с такъв мащаб и толкова продължително да не отговаря на изискването на наредба 9 за водата за пиене толкова продължително не е било. Знаете че е имало и желязо повече във водата в началото на всеки сезон, но всичко това се е преодолявало или с ударно хлориране, което се проследява,след това хлориране се проследява за да може да мине известно време и да се използва водата за питейни цели.

Георги Паздеров - директор на РЗИ-Бургас

Екоинспекторите сочат, че вече се преработват всички механични отпадъци, остава проблем единствено с химико-биологичния сектор. И прогнозират до седмица резултатът да е видим.

 

Първоначалното възстановяване на преките щети за водите, които трябва да бъдат пречистени и преди да бъдат изсипвани в морето вече е приключило като дейност.

Павел Маринов – началник на РИОСВ-Бургас

А иначе горещият телефон на РИОСВ е прегрял, като шест дни след наводнението служителите на регионалната инспекция са натоварени в пъти. Сигналите за  различни проблеми и бедстващи или мъртви животни са десетки.

Никой сигнал не оставяме без проверка. Не всички са с основание, но зад всеки сигнал стои някаква тревога на хора, които трябва да бъдат успокоени. В един или друг план, дали с основание ако е или без основание трябва да бъде казано и да бъдат предприети мерки.

Павел Маринов - началник на РИОСВ-Бургас

Очаква се този четвъртък кризисния щаб да заседава в царево, където всички очакваме да чуем по-добри новини за качеството и състоянието на водите по Южното Черноморие.