Общество

Само за два дни морето взе седем жертви по Южното Черноморие

От Euronews България Euronews България

Само за два дни морето взе седем жертви по Южното Черноморие. Въпреки многобройните предупреждения на спасителите и апелът от страна на МВР летовниците не спазват нито флаговата сигнализация, нито предупрежденията на морските гардове. Прогнозите за опасно мъртво вълнение са и за следващите дни от седмицата.

 

През вчерашния ден морето отне живота на украински, румънски турист, 29-годишен български гражданин, както и жена на около 60-години. Днес черната серия продължи с 48-годишен мъж, влязъл в морето в Равда, и 46-годишен украинец в Слънчев бряг. В обедните часове в бурното море на плаж „Харманите” в Созопол живота си загуби и 42-годишен турист от Враца.

 

Днес е третия ден на мъртвото вълнение. Надяваме се до края на август и началото на септември да се оправи, но за август месец това е нещо нормално и ние сме винаги готови.

Петър Русев - старши спасител

А работата на спасителните екипи е усложнена заради туристи, които не само не обръщат внимание на предупрежденията, но и влизат в конфронтация с морските гардове.

 

Имаме доста агресивни туристи които си мислят че морето е до коленете и ни създават проблеми. Нашата работа е да спасяваме хората във водата, не сме полицаи, не сме бодигардове, не сме биячи. Ние като им свирим и като им правим забележка и те бягат, ходят на неохраняеми плажове.

Петър Русев - старши спасител

По данни на БЧК за 10 години общо 407 души за загубили живота си в морето. По-голямата част от тях - на неохраняеми плажове. Миналата година удавените в морето туристи са 28, което е отчетеният най-нисък брой удавяния по нашето Черноморие през последните 30 години. А половината от тях са пренебрегнали предупрежденията на спасителите.

 

Просто се налага по няколко пъти да свирим, да им обясняваме на хората. Вече понякога за щастие рядко се случва някой, който не иска да излиза. Тогава вече прибягваме до Общината, идват органи на реда и те поемат.

Валери Бончев - спасител

В община Бургас вече са въведени глоби за неспазване на общинската наредба от 100 до 2000 хиляди лева, но наказани все още няма. От дни флаговата сигнализация на почти всички плажове по южното Черноморие е червена, за което предупреждават както от водноспасителните служби, така и от МВР.

 

- Вие спазвате ли флаговата сигнализация? - Да, да, даже още от стълбите я показах на децата си. Обясних им и защо е и защо трябва да се изпълнява. Малко са неконтролериуми, когато няма човек край тях.

Някои летовници днес предпочетоха въобще да не влизат в морето.

 

Мога да плувам, обаче съм предпазлива, особено в морето. В басейн да, но в морето не мога да си позволя да правя екстремни изпълнения.

След инцидентите отново се повдигна и въпросът за за обособяването на плажна полиция.