Общество

Армията на учение: Как се пази морето от мини и небето - от самолети нарушители

От Euronews България Euronews България
Tr 01 Resized Снимка: Министерство на отбраната.

Две международни военни учения се проведоха днес, съобщават от Министерството на отбраната. В българските териториални води продължава учението на Военноморските сили „Тритон 2023“. Български и румънски авиационни екипажи пък тренираха мисия по охрана на въздушното пространство.

 

Tr 02 Resized Снимка: Министерство на отбраната.

До 29 септември 2023 г. в определени райони на българската акватория ще се изпълняват процедури по откриване, класифициране и обезвреждане на невзривени боеприпаси и морски мини под вода, съобщават от военното ведомство. Водолазните групи ще действат на ротационен принцип в предварително набелязани райони.

Учението се провежда за трета поредна година в български териториални води. Участниците от ВМС на България, Румъния, Турция, Италия и САЩ усъвършенстват подготовката си на тактическо ниво при планиране и провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат. Целта е да бъдат усъвършенствани процедурите и прилагането на стандартите на НАТО при провеждане на водолазна дейност и извършване на взривни дейности под вода, както и при логистична и медицинска поддръжка.

 

Blr 1 Снимка: Министерство на отбраната.

Летателна тренировка „Blue Bridge – 2023“ пък потвърди успешните съвместни действия на българските летателни екипажи на МиГ-29 и румънските на F-16 по приемането и предаването на самолет-нарушител във въздушното пространство на България и Румъния, посочват от военното ни министерство.

Бойните самолети на двете страни бяха приведени в действие срещу български военнотранспортен самолет Спартан J-27 в ролята на самолет-нарушител и осъществиха прехвата, съпровождането и контролното му предаване на границата на двете страни при спазване на всички процедури за провежданата мисия по охрана на въздушното пространство.

Следвайки командите на българските и румънски пилоти, „нарушителят“ кацна на заповядани летища в двете страни.

Тренировъчните полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те допринасят за поддържането на добра координация и взаимодействие между дежурните екипажи на България и Румъния при осъществяване на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство.