Общество

Жителите на румънско село преработват употребявана пластмаса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Тази малка сграда в сърцето на планинското селце Бозиору е била училище. Много хора обаче напускат местността през последните години и от тогава вече няма ученици. От миналото лято обаче, сградата има ново предназначение. Мелницата за пластмаса е мястото, където хората от района могат да вземат своите пластмасови бутилки и да ги рециклират. Вместо да се озовават край пътя или във водите, около 30 килограма пластмаса се превръщат в предмети за бита всеки ден.

Мелницата се намира на туристически маршрут, в близост до пещерните отшелници в Нуку. Туристите очевидно носят със себе си бутилки с вода или сок, или други видове бутилки. Когато те са приключат с тях, могат да оставят бутилките в мелницата и да си купят сувенир.

Ирина Тирдеа, управител на "Асоциация на окръг Бузъу"

В правилните ръце тези пластмасови парчета струват повече от самия им източник. Те се събират и се доставят на големи компании, които впоследствие произвеждат бутилки. Останалите се превръщат в щипки за пране, тухлички, детски играчки и дори гребени. Повечето от продуктите се връщат обратно в общността и както при туристите. Добрин е на 54 години и е живял в селото през целия си живот. От началото на проекта, той събира пластмасови бутилки от съседите си и ги носи в мелницата.

Искаме чиста околна среда, в която няма бутилки по пътя и няма мръсни хартии.

Добрин Димитри, местен

Целта на сдружението е да научи местните жители как да използват мелницата, за да могат те сами да работят в бъдеще. Въпреки че първоначално това е било инвестиция, парите, получени от рециклирането се връщат обратно в общността. Сега целта на  сдружението е да открие поне още три мелници.