Общество

Еколог: България плаща 44 млн. на година заради нерециклирана пластмаса

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Освен че много потребяваме пластмасови бутилки, нямаме достатъчно добър стимул за тяхното разделно събиране. В България преди 89-а година съществуваше депозитна система. Сега подобна система работи в над 50 страни, но вече няма условия да се връщат бутилките в същия магазин, пълно за празно и др. - достатъчно е просто да си носите празната бутилка в магазина.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Евгения Ташева от екосдружение „За земята“.

Обхватът на депозитните системи е за бутилки от 100 мл до 3 л.

В момента има работна група в Министерството на околната страна и водите, включваща производителите на напитки, търговските обекти, рециклаторите, но липсва една основна група - малките търговски обекти, които накрая може да се окажат, че не са подготвени.

Аз рециклирам от 15 г., заставам зад тази кауза, целта ни е да променим мисленето на хората, каза актрисата Илияна Лазарова. Има известна степен на немарливост и необразованост у нас. Тя тръгва още от ранна детска възраст. Примерът, който дават възрастните не е добър, допълни тя.

Системата на нас няма да ни струва нищо, защото тя не се финансира от държавата. Началото на тази система ще се финансира от производителите. В момента плащаме нов данък към ЕС, който се отнася за количеството нерециклирани пластмаси. За България това са 44 млн. лв. годишно, тъй като ползваме 50% отстъпка заради нисък БВП, каза още Ташева.

Направих си изследване, което показа отлагане в организма ми на вещества, които се съдържат в пластмасата, а не консумирам такива продукти от години. Явно са от преди периода, в който започнах да се храня така. От всеки пластмасов продукт ти консумираш и една шепа химикали, допълни Лазарова.

Вижте цялото интервю във видеото.