Свят

Над 170 държави ще обсъждат международния договор за пластмасата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

В понеделник представители на повече от 170 държави се събират в столицата на Кения, за да обсъдят първия по рода си международен договор на ООН срещу замърсяването с пластмаса. 

Дни преди това стотици екоактивисти излязоха на демонстрация в Найроби и настояха за драстични мерки, които да помогнат за опазването на околната среда. 

Говори се за много решения, от които не се нуждаем в момента. Инвестирането в тези решения отклонява фокуса от това, което наистина трябва да направим, което е амбициозно и поставя амбициозни цели за намаляване на пластмасата.

Тиара Самсон, Движение за освобождаване от пластмасата

Ние сме хората, които имат познания, а също и исторически факти за контрола над замърсяването с пластмаса. Ние сме в основата на рециклирането и вярвам, че нашият принос, нашите гласове трябва да са в основата на този договор.

Джон Чвея, Асоциация за благосъстоянието на събирачите на отпадъци

От началото на века производството на пластмаса почти се е удвоило, докато едва около 10% от нея се рециклира. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пластмасата също се отразява на глобалното затопляне.

А най-малките частици от нея достигат до дълбините на океаните и дори до човешкия организъм. 

Замърсяването с пластмаса засява всеки по веригата - от извличането на нефт и въглища за производство на пластмаса, до изгарянето им или изхвърлянето на сметища. Това засяга здравето на хората, екосистемите, влияе върху околната среда, влияе върху способността на хората да решават какво да правят с бъдещето, защото вместо да мислят за него, те мислят за почистването.

Делфин Алварес, Движение за освобождаване от пластмасата

Очаква се преговорите по международния договор за пластмасата да продължат и следващата година и той да влезе в сила до средата на 2025 г.