Икономика

Бизнес в Лисабон вдъхва нов живот на пластмасата

От Кристиян Юлзари Кристиян Юлзари Репортер

За времето, в което ще гледаме следващия репортаж, три камиона пластмаса ще се озоват в световния океан. Кристиян Юлзари разказва кога боклукът не е просто боклук, а бизнесът е кауза. 



Визитни картички от използвани кутии за зърнена закуска. Това е първото нещо, което посреща клиентите в магазина на Garbags. Разположен в сърцето на португалската столица, на метри от върха на хълма Сао Висенте, мястото събира погледите на преминаващите местни и туристи. 

 

Това е бизнес, посветен на рециклирането. Но това е и кауза да образоваме хората и да ги направим по-осъзнати за продуктите, които използват. Как работим? Хората ни носят пакетите си от кафе след като са го изпили, или пък целофана на шоколад или чипс. В замяна на това ние им даваме точки, с които те могат да си вземат стоки от магазина.

Жозе

Всичко започва преди 12 години, когато еко активистката Таня Анселмо изработва моливници от използвани опаковки. С времето все повече жители на Лисабон харесват идеята и започват да носят в магазина непотребни пластмаси от домакинствата си. 

 

Имаме секция за кафе и ще видите, че тя е много голяма, защото португалците пият много кафе. Например, имаме този бележник, който е един от моите лични фаворити, в който има поставка за документи, тук има и прикрепен моливник. Едно от важните неща е, че знаем, че няма да изтрием този пакет с кафе от лицето на планетата. Ние знаем това. Но искаме да му осигурим циркулация. Искаме да му дадем предназначение за още 15, 20, 30 години. Зависи от начина, по който се грижите за нея, защото искаме хората да разберат, че тя не подлежи на рециклиране, но това не означава, че е безполезна. Това е нашето кафе. Всъщност, аз самият използвам колан, който е направен с вътрешна тръба, която е колело на трактор, вътрешната част на колелата на трактора.

Жозе

Жозе си дава сметка, че макар усилията на него и колегите му да дават резултат и рециклираните опаковки досега да надвишават един милион, са необходими още по-мащабни действия, за да може проблемът с прекомерната употреба на пластмаса да бъде преодолян.

 

Това е място с голяма гъстота на населението. Не е за вярване колко много пластмаса използват хората. Дори да имаме 80, 100 или 200 души, които носят използваните си опаковки, това е малък процент на фона на всичката пластмаса, която лисабонци изпращат на сметището. Ние сме се опитваме да рециклираме колкото можем повече, но също така сме наясно, че повече никога не е достатъчно.

Жозе

За Euronews Bulgaria Кристиян Юлзари.