Свят

Нидерландец пробяга 2000 км, за да закупи две линейки за Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Лекоатлет от Нидерландия завърши ултрамаратон от Амстердам до Киев, като събра над 60 000 евро за закупуване на линейки за украинските служби за спешна помощ. Боас Крагтвайк започна своето пътуване от Амстердам на 22 юли. По време на 50-дневното предизвикателство той преминава през Берлин, Варшава, Лвов в Украйна, докато най-накрая стига до крайната си цел - украинската столица Киев, която се намира на 2000 км от неговия дом.

Тази кауза е важна, защото може да се купят линейки. За всеки 30 000 евро имаме по една линейка, която може да спаси до 25 живота на ден. Това е от ключово значение и за докторите, и за пострадалите.

Боас Крагтвайк, бегач

Организацията на обединените нации потвърди смъртта на над 9600 души в Украйна за август и актуализира общия брой на цивилните жертви от над 22 хиляди души. Тази статистика е от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Организацията подчертава, че реалният брой на жертвите е много по-висок, тъй като има забавяне в получаването на информация от някои места, където продължават сраженията. Според тях много данни все още трябва да се прегледат и да бъдат потвърдени.