Европа

Германският външен министър: Обещаваме подкрепа на Украйна по пътя й към членство в ЕС

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Германският министър на външните работи Аналена Бербок направи изненадващо посещение в Киев. По време на срещата между външните министри украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че цитирам "няма нито един обективен аргумент" срещу предоставянето на Украйна на ракети с голям обсег "Таурус". 

"Можехме да постигнем повече и да спасим живота на повече украински войници и цивилни, ако вече разполагахме с "Таурус". И всичко, което казваме на германското правителство, е, че уважаваме вашите дискусии", заяви Дмитро Кулебa, министър на външните работи на Украйна.

Бербок заяви, че страната ѝ е "повече от наясно със ситуацията". Тя също обеща подкрепа за пътя на Украйна към членство в ЕС и същевременно призова за допълнителни реформи в страната. Тя допълни, че макар Украйна вече да е постигнала значителен напредък в реформирането на съдебната система и медиите, тя все още има да извърви дълъг път в борбата с корупцията.  

Борбата с корупцията е особено голямо предизвикателство. Както навсякъде по света, това не е въпрос само на технически промени в правилата, но и на промяна в политическата култура. И тук вече се е случило доста.

Анналена Бербок, министър на външните работи на Германия

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за значителната подкрепа на Германия за Украйна, „особено военна и финансова“. Той акцентира върху новия пакет помощ за отбрана от Германия и значителния принос за укрепване на противовъздушната отбрана на страната

Благодарен съм на канцлера Шолц, на неговия екип и на целия германски народ. По време на посещението ми в Германия усетихме силна подкрепа от вашето общество

Володимир Зеленски, президент на Украйна

„Особено внимание беше отделено на по-нататъшното укрепване на украинската система за противовъздушна отбрана, по-специално за защита на южната част на Украйна и „зърнения коридор“. Президентът подчерта важността на привличането на допълнителна помощ от партньори за укрепване на артилерията на защитниците ни, по-специално чрез системи с калибър 155 мм и ракети с голям обсег“, се казва прессъобщението от президентската администрация в Киев.

По-рано властите в Украйна съобщиха, че успешно са си възвърнали контрола върху кулите Бойко. Te представляват платформи за сондиране на газ и нефт, разположени в Черно море между Одеса и Крим. Преди това кулите бяха завзети от руските сили през 2015 г. след окупацията на Крим.

Според сведения от украинското разузнаване съоръженията са били използвани не само за енергийни цели, но и са служили като база за разполагане на хеликоптери и оборудване за електронна война по време на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.