Общество

Мнозинството европейци подкрепят Украйна, у нас – всеки втори против военната помощ и санкциите

От Euronews България Euronews България
Protest Prezidentstvo2 EB Снимка: Euronews Bulgaria, архив

Чувствително разминаване в нагласите у нас и в ЕС относно руската военна агресия в Украйна отчита експресно проучване на „Евробарометър“, проведено в края на миналия месец.

Докато голямо мнозинство от европейците продължава да одобрява хуманитарната, финансова и военна подкрепа за Украйна и украинците, то в България се регистрира сериозно разделение в обществото по тези въпроси.

Проучването показва, че 86% от респондентите (в ЕС) подкрепят продължаването на предоставянето на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, докато в България техният дял съставлява 78%.

В ЕС 77% са съгласни да бъдат приемани украински бежанци. В България 60% са "за", а 36% се обявяват "против" приемането на бягащи хора от войната в Украйна.

Докато мнозинството в ЕС подкрепя продължаването на финансовата и икономическа помощ за нападната от Русия държава (64% спрямо 28%), то в България повечето от отговорилите са на обратното мнение – 51% са против спрямо 43%, които подкрепят тези мерки.

Eurobarometer Bezhanci Finansova Pomosht Ukraine Снимка: Data annex Flash Eurobarometer 533 EU challenges and priorities in the context of the war in Ukraine

Разминаване има и по линия на военната помощ за Украйна. В ЕС 57% одобряват изпращането на оръжия за Киев спрямо 34%, които са против. У нас обаче числата са обърнати – едва 39% от българите са изразили положително отношение спрямо оказването на военна помощ за Украйна, докато 56% са против.

Още по-видима е разликата в нагласите на българите и европейците по отношение на санкциите срещу Русия, наложени заради военната ѝ агресия срещу Украйна. Докато в ЕС 71% подкрепят ограничителните мерки, а само 22% им се противопоставят, в България общественото мнение е разделено, като лек превес имат хората, които са против санкциите (49% против спрямо 46% за).

Eurobarometer Voenna Pomosht Sankcii Снимка: Data annex Flash Eurobarometer 533 EU challenges and priorities in the context of the war in Ukraine

77% от анкетираните европейци смятат, че руските власти са отговорни за войната в Украйна и трябва да им се търси сметка (спрямо 16%, които не споделят това мнение). В България с това твърдение са съгласни само 52%, докато 40 на сто смятат, че търсенето на отговорност на властите в Русия не е правилно.

Експресното проучване „Евробарометър“ относно предизвикателствата и приоритетите на ЕС през 2023 г. беше проведено в 27-те държави членки между 24 и 31 август 2023 г. Онлайн бяха интервюирани 26 514 граждани на ЕС.