Общество

"Евробарометър": 52% от българите вече са съгласни с въвеждането на еврото

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер
Evro Ecb Ap Снимка: AP

52% от българските граждани вече възприемат влизането на страната в Еврозоната и смятат, че ще се адаптират без проблем към новата валута.

Това показва последното проучване на "Евробарометър". То изследва нагласите към въвеждането на единната европейска валута в страните, където тя все още не е приета.

Резултатът е с 5 пункта по-висок спрямо пролетта на миналата година. Само 12% от респондентите отговорят, че не одобряват тази стъпка и ще срещнат затруднения да се адаптират към еврото.

Това изследване идва на фона на разгорещен дебат „за“ и „против“ еврото в българското общество. И в навечерието на референдум по темата, иницииран от партия "Възраждане".

През април депутатите на Костадин Костадинов внесоха в администрацията на парламента 590 хиляди подписа, за да свикат националното допитване с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Окончателното решение трябва да вземе пленарната зала, където и тази седмица партия „Възраждане“ прави опит да вкара проекторешението за разглеждане.

Оказва се, че позитивната тенденция не завладява само България. Според данните на „Евробарометър“ шест от десет анкетирани в държавите-членки на ЕС, но не и на Еврозоната, смятат, че еврото има благоприятно въздействие върху останалите 20 страни. Осем от десет пък (83%) заявяват, че вече са използвали евробанкноти (предимно в чужбина). Поне половината от запитаните определят себе си като "информирани" за ползите от еврото. Изключение от тази точка е само Румъния, но за сметка на това 60% са румънските граждани, които желаят страната да се присъедини в Еврозоната.

Ето как отговарят подробно анкетираните и от Унгария, Швеция, Полша и Чехия:

Grafika Изображение: ЕК

Опасения от приемане на еврото

68% от анкетираните се опасяват, че злоупотреба с ценообразуването ще има след преминаване към новата валута, като най-стреснати от тази възможност са българите (79%).

43% от респондентите се обединяват около мнението, че присъединяването в Еврозоната означава загуба на националната икономическа политика - България (48%), Румъния (48%), Чехия (46%).

Унгария (70%) и Полша (58%) пък са твърдо убедени, че еврото няма да доведе до загуба на икономическия им суверенитет.

А относно националата валута като част от националната идентичност на всяка страна - запитаните са по-скоро несъгласни (54%), отколкото съгласни (44%). Чехия повежда в тази класация (58%), следвана от Швеция (54%).

53% от българските респонденти се страхуват, че страната ще загуби своята идентичност чрез еврото. Румъния (50%), Полша (61%) и Унгария (72%) пък са на противоположната позиция и не обвързват чувството за национална принадлежност с вида валута.